Сталь

│Сплави металів – це тверді розчини.

Сплави, що найчастіше використовуються людиною

Ø    Чавун

Ø    Сталь

Ø    Бронза

Ø    Латунь

Ø    Мельхіор

Ø    Дюралюміній

Сталі

Сталі (їх є багато) схожі за хімічним складом до чавунів.

│Сталі – це суміші заліза і вуглецю, в розрахунку, що вуглецю є менше ніж 2% (2,14%) за масою. Сплав містить домішки у вигляді кремнію (Si), марганцю (Мn), сірки (S), фосфору (Р) та різних газів.

Вперше сталь добули, методом багаторазового обдування чавуну повітрям  у 2 ст. до н. е. у Китаї. Таким способом древні китайці видували вуглець з чавуну, створюючи сплав з істотними відмінностями. Європа ж відкрила для себе такий метод лише у ХVIII столітті.

Щоб перетворити чавун на сталь не достатньо знизити рівень вуглецю.

При виробництві сталі важливо позбутися від надлишку вуглецю і домішок, що роблять сплав крихким – сірки (S) та фосфору(Р).

З чавуну сталь добувають методами:

–                     Конверторний:

  • Бессемерівський;
  • Томасівський.

–                     Мартенівський;

–                     Електротермічний.

│До 2008 року Україна виробляла сталь переважно Мартенівським способом, що є екологічно шкідливим і фінансово невигідним. Наразі більшість з мартенівських печей закриті.

Переважна більшість світової сталі добувається конвертерним способом.

│На 2016 рік Україна входить у 10-ку світових лідерів-виробників сталі.

Властивості сталі

–         щільність;

–         міцність;

–         гарні деформативні властивості;

–         ударна в’язкість;

–         твердість;

–         теплопровідність

Види сталей

за вмістом вуглецю

              – м’яка сталь (технічне залізо) – ≤ 0,3% вуглецю;

– тверда сталь ≥ 2,14% вуглецю.

за хімічним складом

–         вуглецеві;

–         леговані.

за якістю

–         звичайної якості;

–         якісні;

–         високоякісні;

–         дуже високоякісні.

за способом розкиснення

–         спокійні;

–          киплячі;

–         напівспокійні.

за призначенням

–         конструкційні;

–         інструментальні;

–         особливого призначення.

Застосування сталей

–        конструкційні – для виготовлення котлів, деталей машин, різноманітних посудин;

 

 

 

 

 

–        інструментальні –  для виготовлення різноманітного інструменту – зубил, точилок, свердл і т.п.

–        в харчовій, хімічній, холодильній, виробничій техніці- у всьому, що потребує відмінної зносостійкості, передбачає перепади температур і тиску.

One Reply to “Сталь”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *