Вітамін В17 - користь і шкода

Вітамін В17 – користь і шкода

Вітамін В17 (амігдалин) – найсуперечливіший вітамін.

Думки вчених розділилися відносно його користі.
Одні вважають, що він допомагає в лікуванні злоякісних пухлин. Інші стверджують, що він отруйний і може викликати смерть.

В процесі травлення вітамін В17 розпадається з утворенням синильної кислоти.

Синильна кислота (ціанідна кислота) HCN – одна із найбільш отруйних речовин відомих науці. Смертельна доза цієї речовини для людини – 0,05 г.

Дозу, здатну викликати як мінімум отруєння, можна отримати при вживанні в їжу 40 г гіркого мигдалю або 100 абрикосових кісточок в день.

Вітамін В17 - користь і шкода
Вміст амігдалину в кісточках рослин:
• гіркий мигдаль – 2,5-3%;
• персик – 2-3%;
• абрикос – 1-1,8%;
• слива – 0,96%;
• вишня – 0,82%;
• черешня – 0,8%;
• яблуня – 0,6%.