Vitamin В5 (Пантотенова кислота = Pantothenic acid)

Vitamin В5. Пантотенова кислота

Vitamin В5 у великій кількості є у природних речовинах. Його поширеністю обумовлена і назва —пантотенова к-та (від: panthos— повсюди).
Добова потреба — 10—15 мг.

Pantothenic acid міститься в рослинних і тваринних продуктах.

Багато вітаміну В5 у

  • матковому молочку бджільництва;
  • пивних дріжджах;
  •  печінці;
  • жовтку яєць;
  • гречці;
  • вівсі;
  • моркві;
  • капусті;
  • бобових.

 

Vitamin В5 (Пантотенова кислота = Pantothenic acid)

   Гіповітаміноз – пам’ятаємо, що “гіпо” означає “мало” – тобто недостача чогось.

Гіповітаміноз пантотенової к-ти фіксували вкрай рідко, оскільки природа подбала про її синтез мікрофлорою кишечника людини.

Ознаки “гіпо В5”:

  • психічна та емоційна нестабільність;
  • “жага до подвигів”, що часто закінчуються неприємностями;
  • зміна уставленої ходи;
  • парестезія;
  • надокучливе печіння стоп.

Цікавий факт!

Синдром «печіння стоп», часто зустрічався під час Другої світової війни у військовополонених японських таборів. Лікували гіповітаміноз Vitamin В5  (Pantothenic acid)  пантотенатом кальцію.

     Є таке поняття як вторинна недостатність вітаміну – розвивається при тривалій його відсутності в організмі при постійній дії пригнічуючого фактора.

  Для В5 вторинна недостатність виникає при
  • більшості хронічних хвороб;
  • довготриваломувживанні діуретиків;
  •  стійкого алкоголізму.